Αγήρατο, ένα πανέμορφο καλλωπιστικό με το αγέραστο λουλούδι για τη βεράντα και τον κήπο σας

Αγήρατο, όμορφο καλλωπιστικό φυτό με πιο συχνά τα μωβ ή μπλε άνθη του και ανθοφορία που διαρκεί όλο το καλοκαίρι.

Το αγήρατο είναι πολυετές φυτό όμως καλλιεργείται ως ετήσιο εξαιτίας της ευαισθησίας του στο κρύο. Η καταγωγή του αγήρατου είναι από την κεντρική Αμερική. Το επιστημονικό του όνομα είναι Ageratum houstonianum και ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των Asteraceae, μαζί με τη μαργαρίτα, τη ζίννια, τον κατηφέ και πολλά άλλα καλλωπιστικά φυτά.

Είναι εύκολο φυτό όσον αφορά την καλλιέργεια του και ιδιαίτερα καλλωπιστικό εξαιτίας της συμπαγούς κόμης του και την έντονης και σε μεγάλη διάρκεια ανθοφορίας του. Κατάλληλο τόσο για παρτέρια, μπορντούρες (φύτευση στη σειρά), όσο και σε γλάστρες στη βεράντα.

Γιασεμί το δημοφιλέστερο αναρριχώμενο φυτό με το πιο γλυκό και μεθυστικό άρωμα στον κήπο σας

Μορφολογικά χαρακτηριστικά για το αγήρατο

Είναι χαμηλό έως μεσαίο φυτό με ύψος που κυμαίνεται από 20-25 cm έως και 60 cm, ανάλογα με την ποικιλία και το σημείο που έχει φυτευτεί. Επιπλέον, έχει σχεδόν σφαιρικό σχήμα.

Το αγήρατο δημιουργεί πυκνή βλάστηση γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα εντυπωσιακό και δημοφιλές σε κήπους και βεράντες. Τα άνθη στο αγήρατο διατηρούνται ολόκληρο το καλοκαίρι και φτάνουν μέχρι τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου, ανάλογα και την περιοχή. Υπάρχουν ποικιλίες με μονά ή διπλά άνθη.

Οι κυριότερες ποικιλίες στο αγήρατο έχουν μπλε χρώμα ανθέων, όμως πλέον υπάρχουν και ποικιλίες με κόκκινο και λευκό χρώμα ανθέων. Συνήθως η κόμη του φυτού είναι καλυμμένη με άνθη. Τα φύλλα είναι ωοειδή και φύονται πάνω στο βλαστό κατ’ εναλλαγή.

Φυτέψτε και περιποιηθείτε σωστά το αγήρατο

 • Δεν απαιτεί ιδιαίτερες καλλιεργητικές φροντίδες.
 • Προτιμότερο να φυτεύεται σε ηλιόλουστα σημεία ή έστω ημισκιερά.
 • Το ιδανικό χώμα είναι αυτό με μέση σύσταση και καλή αποστράγγιση, ενώ δεν πρέπει να φυτεύεται σε βαριά αργιλώδη εδάφη που συγκρατούν πολύ υγρασία.
 • Η λίπανση είναι κανονική και όχι υπερβολική, χρησιμοποιώντας υγρό ή κοκκώδες λίπασμα προς το τέλος της άνοιξης που επαναλαμβάνεται και στα μέσα του καλοκαιριού.
 • Πρέπει να αφαιρούνται συχνά τα απανθισμένα λουλούδια για να βγάλει νέα.
 • Πολλαπλασιάζεται κυρίως με σπόρο του αλλά και με μοσχεύματα. Το αγήρατο ξεκινάει την άνθιση του 2-2,5 μήνες μετά τη σπορά.
 • Ασθένειες όπως οι σκωριάσεις και ο περονόσπορος είναι πιθανό να εμφανιστούν ιδιαίτερα σε συνθήκες υψηλής υγρασίας.
 • Επιπλέον, τόσο οι βλαστοί, τα φύλλα όσο και τα άνθη μπορεί να προσβληθούν από αφίδες που μειώνουν σημαντικά την καλλωπιστική αξία του φυτού, ιδιαίτερα όταν αναπτυχθούν υψηλοί πληθυσμοί πάνω στο φυτό. Ακόμη, συχνά προσβάλλεται και από τετράνυχο που δημιουργεί στους ανάμεσα στα φύλλα και τους βλαστούς.

Κληματίδα, η βασίλισσα των αναρριχώμενων φυτών – υπέροχες ιδέες για την αυλή και τον κήπο σας

Αγήρατο στη βεράντα και τον κήπο

 • Το αγήρατο ταιριάζει ιδανικά σε πήλινη γλάστρα.
 • Αποτελεί ιδιαίτερη διακοσμητική πρόταση για τη βεράντα.
 • Κατάλληλο για φύτευση σε μπορντούρα λόγω της συμπαγής του κόμης και την πλούσιας ανθοφορίας.
 • Σε παρτέρια φυτεύεται μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα ετήσια καλοκαιρινά φυτά.  Λόγω της ανάπτυξης του φυτεύεται στην πρώτη ή δεύτερη σειρά του παρτεριού.
 • Πρέπει να φυτεύεται με προσοχή στον κήπο όπου ζουν κατοικίδια ζώα διότι περιέχει αλκαλοειδή (πυρρολιζιδινικά αλκαλοειδή) που είναι τοξικές ουσίες προκαλώντας ηπατική δυσλειτουργία εάν καταναλωθούν από το σκύλο ή τη γάτα.

Το αγήρατο οφείλει την ονομασία του στη μεγάλη διάρκεια ζωής των ανθέων πάνω στο φυτό (άνθη που δεν γερνάνε). 

 

Πηγή κειμένου: gardenguide
Πηγή εικόνων: Pinterest

4 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.