Μούσκαρι

Μούσκαρι

Μούσκαρι, ένα πανέμορφο φυτό στην γλάστρα και τον κήπο σας

Το μούσκαρι είναι πολυετές καλλωπιστικό βολβώδες φυτό, που καλλιεργείται στους κήπους σαν ετήσιο. Η καταγωγή του είναι από τις περιοχές της ανατολικής Μεσογείου. Στο γένος Muscari ταξινομούνται περισσότερα από 50 είδη βολβωδών φυτών. Ανήκει στην οικογένεια Asparagaceae στην οποία κατατάσσονται κι άλλα γνωστά φυτά όπως, η ασπιδίστρα, η κορδυλίνη, η αγαύη, τα χόστας και άλλα.

Η ετυμολογία του ονόματος του φυτού είναι από την ελληνική λέξη μόσχος που σημαίνει μοσχοβολιά, άρωμα, διότι ορισμένα είδη είναι αρωματικά. Είναι χαμηλό φυτό και χρησιμοποιείται συχνά σαν εδαφοκαλυπτικό. Το πιο κοινό είδος είναι το Muscari armeniacum, από το οποίο έχουν προέλθει πάρα πολλές ποικιλίες.

Επιπλέον, όμως για καλλωπιστική χρήση φυτεύονται και τα είδη Muscari botryoides, M. comosum, M. latofolium και άλλα. Στην χώρα μας υπάρχουν αρκετά είδη μούσκαρι που ενδημούν στα ελληνικά δάση, με διάφορα ονόματα όπως σταφυλουάκινθοι.

Στην Κρήτη οι βολβοί του M. comosum καταναλώνονται και ονομάζονται σκορδουλάκοι, ενώ πωλούνται στις λαϊκές αγορές με το όνομα βορβιά.

Μορφολογικά χαρακτηριστικά για το μούσκαρι

Το ύψος του φυτού κυμαίνεται από 15-30 cm, αναλόγως του είδους. Το είδος M. comosum φτάνει κοντά στα 30 cm, ενώ το ύψος του M. armenucum είναι λίγο μεγαλύτερο από 10 cm. Τα φύλλα είναι μακριά, λογχοειδή και παχιά και φύονται από τον βολβό.

Ανάμεσα στα φύλλα αναπτύσσεται το ανθικό στέλεχος όπου στην άκρη του αναπτύσσονται τα άνθη πάνω σε βοτρυώδεις ταξιανθίες. Τα άνθη είναι πολύ μικρά και μπορεί να είναι απλά ή διπλά. Το χρώμα των ανθέων είναι κυρίως μπλε ή μοβ.

Πλέον όμως υπάρχουν ποικιλίες με γαλάζια, ροζ ή λευκά άνθη. Υπάρχουν επίσης και είδη και ποικιλίες με ελαφρώς αρωματικά άνθη. Η άνθιση διαρκεί 20 – 30 ημέρες και ξεκινάει στις αρχές της άνοιξης, αρχές με μέσα Μαρτίου ανάλογα με την ποικιλία.

Βερβένα: Ένα πανέμορφο καλλωπιστικό φυτό για τον κήπο σας

Καλλιεργητικές φροντίδες για το μούσκαρι

Είναι φυτό που μπορεί να φυτευτεί σε όλα τα υποστρώματα Προτιμά όμως τα καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη που είναι πλούσια σε οργανική ουσία. Πρέπει να τοποθετείται σε ηλιαζόμενα ή ημισκιερά παρτέρια αλλά όχι σε έντονα ηλιαζόμενα μέρη διότι αντιμετωπίζει δυσκολίες. Επιπλέον, πρέπει να αποφεύγονται τα σκιερά σημεία διότι, όπως συμβαίνει και με άλλα φυτά, αναπτύσσονται περισσότερο τα φύλλα και οι βλαστοί και λιγότερο τα άνθη.

Όταν φυτεύονται ομαδικά σε παρτέρια, οι αποστάσεις φύτευσης μεταξύ των φυτών δεν πρέπει να ξεπερνά τα 10 cm. Είναι ανθεκτικό φυτό στις χαμηλές θερμοκρασίες και τους ανέμους του χειμώνα. Το καλοκαίρι στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα.

Το πότισμα πρέπει να επαναλαμβάνεται με κανονικούς ρυθμούς, χωρίς υπερβολικές ποσότητες νερού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί υγρό υδατοδιαλυτό λίπασμα μια φορά το μήνα, αν και δεν είναι απολύτως απαραίτητο, ενώ καλό είναι να αφαιρούνται τα ζιζάνια. Κάθε 5 περίπου χρόνια συνήθως αφαιρούνται τα παλιά φυτά και χωρίζονται τα βοβλίδια, όπου ξαναφυτεύονται σε νέες θέσεις στις αρχές του φθινοπώρου.

Πως πολλαπλασιάζεται το μούσκαρι

Πολλαπλασιάζεται με τον σπόρο του ή με τα βολβίδια. Συχνά προκύπτουν νέα φυτά από σπόρο που έπεσε στο χώμα από την προηγούμενη άνοιξη. Όμως τα σπορόφυτα αυτά θα ανθίσουν 4 χρόνια μετά. Για το λόγο αυτό το μούσκαρι πολλαπλασιάζεται κατά κύριο λόγο με τους βολβούς του που φυτεύονται σε βάθος μέχρι 8 cm, στις αρχές του φθινοπώρου. Επιπλέον, μπορεί να πολλαπλασιασθεί και με παραφυάδες που δημιουργεί το ίδιο το φυτό.

Εχθροί και ασθένειες που προσβάλλουν το μούσκαρι

Το μούσκαρι είναι πολύ ανθεκτικό φυτό. Δεν προσβάλλεται σχεδόν καθόλου από έντομα ή μύκητες. Μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στις συνθήκες που καλλιεργείται και στη θέση του παρτεριού. Παρτέρια με έντονη ηλιακή έκθεση ή πολύ σκιερά καλό είναι να αποφεύγονται.

Ζέρμπερα ή «Αφρικανική Μαργαρίτα» ένα εντυπωσιακό λουλούδι που θα ενισχύσει την ομορφιά του κήπου σας

Μούσκαρι – φύτευση στον κήπο

 • Φυτεύεται ομαδικά σε παρτέρια δημιουργώντας εντυπωσιακά τοπία. Μπαίνει στην πρώτη σειρά των παρτεριών, μπροστά από άλλα ανοιξιάτικά ποώδη ετήσια ή πολυετή φυτά
 • Φυτεύεται κατά μήκος διαδρόμων ή σε διάφορα σημεία στο χλοοτάπητα
 • Δημιουργεί όμορφες γωνιές στη βάση μεγάλων δένδρων
 • Μπορεί να μπει σε φυτοδοχεία λίγα μαζί, για διακόσμηση της βεράντας και του μπαλκονιού

Το μούσκαρι οφείλει το όνομα του στον Σκοτσέζος βοτανολόγος Philip Miller (1691-1771), ο οποίος επέλεξε την ονομασία Muscari, από το ελληνικό μόσχος (=άρωμα), εξαιτίας του ελαφρού αρώματος των ανθέων ορισμένων ειδών

Σύντομες πληροφορίες για το μούσκαρι

 • Ημισκιερές θέσεις
 • Κανονικό πότισμα
 • Μέτρια ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες
 • Ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες
 • Άνθιση: αρχές έως μέσα άνοιξης
 • Ύψος: 10 – 30 cm.
 • Διάμετρος: έως 15 cm.
 • Χαμηλό ποώδες καλλωπιστικό φυτό με εντυπωσιακή άνθιση.
 • Τα άνθη του εμφανίζονται στις αρχές του Μαρτίου και διατηρούνται μέχρι τον Απρίλιο.
 • Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες καλλιεργητικές φροντίδες, κανονικό πότισμα και αφαίρεση των ζιζανίων αρκούν για την σωστή ανάπτυξη των φυτών
 • Πρέπει να επιλέγονται ημισκιερά παρτέρια. Η έντονη ηλιακή ακτινοβολία εξασθενεί τα φυτά
 • Πολλαπλασιάζεται με τους βολβούς του που φυτεύονται στο έδαφος το φθινόπωρο
 • Ομαδικές φυτεύσεις δημιουργούν εντυπωσιακά ανθικά “χαλιά” σε παρτέρια, βάσεις δένδρων ή μέσα στο χλοοτάπητα

Πηγή κειμένου: gardenguide
Πηγή εικόνων: Pinterest

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.