Κληματίδα, η βασίλισσα των αναρριχώμενων φυτών – υπέροχες ιδέες για την αυλή και τον κήπο σας

Χάρη στα πλατιά και εντυπωσιακά άνθη της, η κληματίδα ανήκει στα κλασικά διακοσμητικά φυτά ενώ ταυτόχρονα η ικανότητά της να μεγαλώνει γρήγορα με υγιή άνθη, την κατατάσσει στην κορυφή των αναρριχώμενων φυτών. Παρακάτω θα δείτε πώς εφαρμόζοντας κάποια βασικά μέτρα περιποίησης, μπορείτε να μετατρέψετε τον κήπο σας σε βασιλικό.
Η ποικιλία ειδών είναι μεγάλη. Ξεκινά από καταπράσινη κληματίδα και φτάνει σε κληματίδα με μεγάλα άνθη. Τα είδη διαφέρουν ως προς την ταχύτητα ανάπτυξης και την εποχή άνθισης αλλά έχουν ένα κοινό σημείο: τη δυνατότητα αναρρίχησης σε γυμνούς τοίχους κτηρίων, φράχτες και δέντρα.

Κατιφές, ένα ανθεκτικό λουλούδι που προστατεύει τα λαχανικά και ομορφύνει τους κήπους μας

Περίοδος φύτευσης

Η καλύτερη περίοδος να φυτεύσετε τα φυτά που έχετε αγοράσει σε γλαστράκι είναι μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου. Για να βγάλετε την κληματίδα από το γλαστράκι, μπορείτε να το κόψετε προσεκτικά προκειμένου να μην τραυματίσετε τις ευαίσθητες ρίζες της. Το χώμα μέσα στη γλάστρα πρέπει να διατηρείται υγρό. Αν ξεραθεί το χώμα, τοποθετήστε το γλαστράκι σε έναν κουβά με νερό.

Τοποθεσία

Η φύση αποτελεί  την καλύτερη ένδειξη για το σημείο που πρέπει να φυτέψετε τα φυτά στον κήπο σας.  Στο δάσος, η άγρια κληματίδα ανεβαίνει πάνω στα δέντρα και τους θάμνους αναζητώντας τον ήλιο. Η κορυφή λοιπόν βρίσκεται στον ήλιο και η βάση του φυτού στη σκιά – αυτό πρέπει να το λάβετε υπόψη όταν φυτεύετε τα φυτά στον κήπο σας.  Γενικά, η κληματίδα δεν αντέχει τον ήλιο στη βάση της. Μια καλή λύση είναι να φυτέψετε γύρω από την κληματίδα φυτά που θα προσφέρουν σκιά στη βάση της. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε σκιά με παλιά σπασμένα κλαδιά, πέτρες ή άλλα διακοσμητικά κήπου.  Αν υπάρχουν κοντά μόνιμα φυτά με επιβλητικές ρίζες, προτείνουμε να τις διαχωρίσετε με το υλικό κατασκευής λιμνών κήπου (liner). Έτσι θα εξασφαλίσετε ότι οι ρίζες θα βρίσκουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στο χώμα.

Φύτευση

Όταν θα έχετε βρει το κατάλληλο μέρος για τη βασίλισσά σας, μπορείτε να αρχίσετε να σκάβετε μια μεγάλη και βαθιά τρύπα. Το χώμα πρέπει να είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και υγρασία.
Μπορείτε να καλύψετε το κατώτερο σημείο με μικρές πέτρες. Αυτό συνιστάται κυρίως όταν το χώμα είναι βαρύ ή αργιλώδες. Τα πετραδάκια εμποδίζουν την κατακράτηση του νερού. Αν το νερό παραμείνει στις ρίζες, αυτές θα αρχίσουν να σαπίζουν, με αποτέλεσμα να μαραθεί όλο το φυτό. 
Μπορείτε ακόμη να ανακατέψετε το σκαμμένο χώμα με χώμα με κομπόστ: με τον τρόπο αυτό το χώμα αναπνέει και το φυτό μπορεί να αναπτυχθεί ελεύθερα. Στη συνέχεια κλείνετε την τρύπα με το αναμεμειγμένο χώμα και ποτίζετε προσεχτικά το μικρό φυτό.

Υποστήριξη αναρρίχησης

Η κληματίδα μπορεί να φτάσε σε ύψος τριών μέτρων. 
Με τη βοήθεια των ελίκων που διαθέτει είναι σε θέση να κολλήσει πάνω σε δέντρα, φράχτες και τοίχους. Αν δεν υπάρχει κάποιο στήριγμα αναρρίχησης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πλαίσιο, τα επιμέρους στοιχεία του οποίου μπορεί να αποτελούνται από κάθετες και οριζόντιες σανίδες, σύρματα κτλ. Καμάρες από τριαντάφυλλα, πέργκολεςκαι πλέγματα στον τοίχο μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν. Προτείνουμε να εγκαταστήσετε την υποστήριξη αναρρίχησης την ίδια περίοδο που φυτεύετε τα φυτά σας. 
Κείμενο: gardena.com
Εικόνες: Pinterest

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.