Εχινάκεια – μια όμορφη γιορτή λουλουδιών για τα μάτια με δράση ενίσχυσης του ανοσοποιητικού στον κήπο σας

Ένα από τα πιο δημοφιλή φαρμακευτικά φυτά – βότανα παγκοσμίως είναι η Εχινάτσεα ή Εχινάκεια(Echinacea sp), φυτό που κατάγεται από τις ΗΠΑ και η καλλιέργειά της έχει διαδοθεί στην Ευρώπη.

Ενδεικτικό της σπουδαιότητας που αποδίδεται στις ιδιότητες του φυτού είναι ότι στη Γερμανία κυκλοφορούν πάνω από 300 σκευάσματα, ενώ ο τζίρος των πωλήσεων στις ΗΠΑ αγγίζει τα 100 εκ. δολάρια.

Τα καλύτερα βότανα για το βήχα και το κρυολόγημα που μπορείτε να μεγαλώσετε στη γλάστρα και στον κήπο σας

Καλλιεργητικά στοιχεία
Ο πολλαπλασιασμός του φυτού μπορεί να γίνει είτε με σπόρο, είτε με μοσχεύματα ριζών ή βλαστού. Καλό είναι τα βλαστικά μοσχεύματα να εμβαπτίζονται σε ορμονικά σκευάσματα, ώστε να ριζοβολήσουν. Οι σπόροι βλαστάνουν όταν περάσει η περίοδος του λήθαργου, κάτι που επιτυγχάνεται με στρωματοποίηση ή έκθεσή τους σε ημερήσιες διακυμάνσεις θερμοκρασίας.

Η καλλιέργεια της Εχινάκειας είναι εύκολη. Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις και εδάφη μέσης σύστασης, καλά στραγγιζόμενα. Τα άνθη της αποτελούν ελκυστικά σημεία για μέλισσες και άλλα έντομα, ενώ η περίοδος ανθοφορίας εντοπίζεται από Ιούλιο μέχρι Σεπτέμβριο.

Η συγκομιδή των φυτών αναφέρεται στη συλλογή φύλλων ή ριζών τα οποία αξιοποιούνται αμφότερα στη φαρμακευτική. Πρέπει να τονιστεί ότι σε καλλιέργειες που προορίζονται για συγκομιδή ριζών δεν πρέπει να συλλέγονται και τα φύλλα. Το μάζεμα των ριζών πραγματοποιείται από Αύγουστο μέχρι Σεπτέμβριο, ενώ η φυτεία πρέπει να έχει ηλικία άνω των τριών ετών.

Έξυπνα και δημιουργικά κόλπα και συμβουλές κηπουρικής – κήπου που κάθε κηπουρός πρέπει να γνωρίζει

Χρήσεις
Τα σκευάσματα της Εχινάκειας θεωρούνται ασφαλή και αποτελεσματικά φυσικά φάρμακα. Χρησιμοποιούνται για την πρόληψη και αντιμετώπιση του κρυολογήματος, της γρίπης, καθώς και λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Επίσης έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.
Τέλος μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξωτερικά ως αλοιφή για την επούλωση τραυμάτων και φλεγμονών. 

Πηγή κειμένου: agronomist
Πηγή εικόνων: pinterest

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.