Αστίλβη

Αστίλβη, Πώς να φυτέψετε, να μεγαλώσετε και να φροντίσετε το υπέροχο αυτό φυτό με τη μεγάλη διάρκειας ανθοφορίας

Η αστίλβη (Astilbe sp. Saxifragaceae) είναι γένος 18 πολυετών ποωδών βολβωδών ειδών. Η καταγωγή του φυτού είναι από τις περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας και ιδιαίτερα από την Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα και από την βόρεια Αμερική. Στην χώρα μας καλλιεργείται η Astilbe chinensis.

Βοτανική ταξινόμηση: Η αστίλβη ανήκει στην μεγάλη οικογένεια Saxifragaceae και περιλαμβάνει περίπου δεκαοκτώ πολυετή βολβώδη φυτά.

Καταγωγή: Κατάγεται από περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας και ιδιαίτερα από την Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα και από την βόρεια Αμερική.

Κοινά ονόματα: Αναφέρεται ως «ανάποδα γένια κατσίκας» λόγω του σχήματος των ανθέων της. Στην ελληνική γλώσσα, αστίλβη σημαίνει χωρίς λάμψη.

Τοξικότητα: Δεν είναι τοξικό φυτό για τα κατοικίδια. Ορισμένα είδη είναι εδώδιμα.

Ελικόνια, το υπέροχο τροπικό φυτό με τα πανέμορφα λουλούδια, στην γλάστρα τον κήπο και την διακόσμηση του σπιτιού σας

Βοτανικά χαρακτηριστικά της αστίλβης

Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Είναι φυτό με ύψος 25 – 100 cm και πλάτος το ίδιο με το ύψος αναλόγως της ποικιλίας. Στην χώρα μας έχουν επικρατήσει θαμνώδης ποικιλίες με ύψος από 60 -75cm.

Φύλλα: Είναι μεγάλα, πτεροειδή, βαθύ πράσινα, γέρνουν ελαφρώς προς το έδαφος και καλύπτουν το ριζικό σύστημα του φυτού, προφανώς για να το προφυλάξουν.

Αστίλβη

Άνθη: Τα εντυπωσιακά μεγάλης διάρκειας άνθη της αστίλβης, είναι πολυάριθμα, πυκνά -φουντωτά, σχηματίζουν λοφοειδείς κατακόρυφες ταξιανθίες οι οποίες μπορεί να φτάνουν και τα 40cm ύψος.

Τα άνθη της είναι κόκκινα, ροζ, λευκά και πιο σπάνια μωβ. Κόβονται πριν ανθίσουν και διακοσμούν ανθοδοχεία για πάνω από μία εβδομάδα. Μπορούν επίσης να αποξηρανθούν και να χρησιμοποιηθούν στην ανθοδετική τέχνη.

Περίοδος Ανθοφορίας: Η αστίλβη ανθίζει από τέλος της άνοιξης (τέλος Μάιου) και για δύο μήνες περίπου.

Ρίζες: Οι βολβοί, δημιουργούν πλούσιο και πλατύ ριζικό σύστημα που βοηθάει στην καλή ανάπτυξη του φυτού. Εξ’ αιτίας της μεγάλης επιφάνειας του ριζικού συστήματος, η αστίλβη δυσκολεύεται να αναπτυχθεί σε γλάστρα.

Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξης της αστίλβης

Συμβουλές για το χώμα: Της αρέσει το πλούσιο, καλά αποστραγγιζόμενο και ελαφρύ χώμα. Κατά τη φύτευση αναμιγνύεται το χώμα του κήπου με κόμποστ και με μπόλικη τύρφη ώστε να γίνει πιο ελαφρύ. Είναι φυτό που δεν αντέχει την αλατότητα.

Ρυθμός ανάπτυξης: Εμφανίζει κανονικό ρυθμό ανάπτυξης.

Φως: Αναπτύσσεται πολύ καλά σε ημισκιά, κοντά η ακόμη και στη σκιά των δέντρων και πρέπει να αποφεύγεται το άμεσο ηλιακό φως κατά τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες. Σε πολύ ψηλές θερμοκρασίες το φύλλωμα παίρνει καφετί χρώμα.

Θερμοκρασία: Αντέχει από (-5 έως 35 βαθμούς Κελσίου).

Αψιθιά ή Αρτεμισία – ένα υπέροχο φυτό με χαρακτηριστικό άρωμα στην αυλή και τον κήπο σας

Φροντίδες που χρειάζεται η αστίλβη

Πότισμα: Χρειάζεται κανονικό και το καλοκαίρι συχνό πότισμα. Θα πρέπει να εξασφαλίζεται η συνεχής αλλά όχι υπερβολική υγρασία (όχι νεροκράτημα). Η αστίλβη χρειάζεται αρκετό πότισμα κατά τη στιγμή της φύτευσης.

Λίπασμα: είναι από τα φυτά με αρκετές απαιτήσεις σε λίπασμα. Χρειάζεται ειδικό λίπασμα για ανθοφόρα (μία φορά το μήνα από Μάρτιο μέχρι Ιούλιο). Επίσης καλό είναι να προσθέτουμε λίγο κόμποστ στη βάση του φυτού την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού.

Ασθένειες και έντομα: Είναι ανθεκτικό φυτό που σπάνια μπορεί να προσβληθεί από ακάρεα, από αφίδες ή άλλα κοκκοειδή έντομα. Η στάγδην άρδευση βοηθά ώστε το φυτό να μην διαβρέχεται και να αποφεύγει εχθρούς και ασθένειες.

Κλάδεμα και περιποίηση της αστίλβης

Το φυτό δεν χρειάζεται κλάδεμα. Χρειάζεται μόνο αφαίρεση των τυχόν ξερών φυλλωμάτων.

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στην αστίλβη

Η αστίλβη πολλαπλασιάζεται με βολβούς που κυκλοφορούν στο εμπόριο και με διαίρεση των βολβωδών ριζών που θα προκύψουν, όταν το φυτό αφαιρεθεί από το έδαφος.

Η αστίλβη στον κήπο και στην διακόσμηση

Είναι φυτό κατ’ εξοχήν κήπου. Σε μεγάλους κήπους φυτεύεται μόνη της σε συστάδες, σε σειρές ή σε μπορντούρες. Στο γκαζόν δημιουργεί ένα εντυπωσιακό τοπίο. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως “φόντο” στον κήπο λόγω του ύψους της ή σαν διαχωριστικό, κάτω από μπαλκόνια και περβάζια ή ακόμη όταν χρειάζεται να διακοσμηθεί ένας μεγάλος υπαίθριος χώρος.

Αστίλβη

Πηγή κειμένου: gardenguide
Πηγή εικόνων: Pinterest

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.