Ιδέες για φύτευση και καλλιέργεια δεντρολιβάνου σε γλάστρες και στον κήπο σας

Το Δενδρολίβανο – Rosmarinus officinalis, Labiate είναι  αρωματικός αειθαλής θάμνος. Το δενδρολίβανο είναι χαρακτηριστικό φυτό της Μεσογειακής χλωρίδας. Αυτοφύεται σε αρκετές περιοχές της χώρας μας. Θεωρείται φαρμακευτικό και μελισσοτροφικό φυτό. Χρησιμοποιείται επίσης, στην ζαχαροπλαστική, αρωματοποιία και βιομηχανία καλλυντικών. Τα φύλλα χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στη μαγειρική. Είναι από τα πιο συχνά φυτά σε κήπους, βεράντες, βοτανικούς κήπους, πλατείες και πάρκα.

Βασιλικός: ένα υπέροχο φυτό με φανταστικό άρωμα και ευεργετικές ιδιότητες στην γλάστρα και τον κήπο σας

Μορφολογία του δενδρολίβανου

Το ύψος του φυτού μπορεί να φτάσει το 1-1,5 μέτρο και παρουσιάζει ορθόκλαδη ανάπτυξη. Τα φύλλα του είναι μικρά, στενά, σκουροπράσινου χρώματος και αρωματικά. Τα άνθη του είναι μικρά, μπλε έως μοβ ανοιχτού χρώματος. Το φυτό ανθίζει από τα μέσα της άνοιξης μέχρι και το τέλος φθινόπωρο.

Καλλιέργεια στον κήπο

Το δενδρολίβανο αναπτύσσεται και σε λιγότερο γόνιμα εδάφη. Είναι από τα πιο ανθεκτικά φυτά στην ξηρασία, αλλά  αρκετά ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες. Τοποθετείται σε ηλιαζόμενες θέσεις και δεν απαιτεί πολλά ποτίσματα. Ευδοκιμεί σε παραθαλάσσια μέρη και αναπτύσσεται πολύ καλά σε περιοχές με ατμοσφαιρική ρύπανση. Το φυτό πρέπει να  κλαδεύεται αρχικά, την άνοιξη για απομάκρυνση των ξερών κλάδων και φύλλων και μετέπειτα, όποτε κριθεί απαραίτητο, κατά την περίοδο του καλοκαιριού και φθινοπώρου για διατήρηση του σχήματος. Δεν πρέπει να κλαδεύεται πολύ αυστηρά. Επιπλέον, είναι ανθεκτικό σε προσβολές  από έντομα και μύκητες. Πολλαπλασιάζεται με παραφυάδες και μοσχεύματα που κόβονται από τα μέσα του καλοκαιριού μέχρι τις αρχές της άνοιξης καθώς και με σπόρο.

Ποικιλίες

Υπάρχουν διάφορα είδη και ποικιλίες που προήλθαν από διάφορες διασταυρώσεις ενώ τα άγρια είδη φαίνεται να έχουν πιο έντονο άρωμα. Μια ποικιλία με ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία είναι το έρπων δενδρολίβανο που είναι κατάλληλο για φύτευση σε χλοοτάπητα ή υπερυψωμένη ζαρντινιέρα.

Εφαρμογές στον κήπο

Φυτεύεται σε ελεύθερες μπορντούρες και για σχηματισμό χαμηλών ή μεσαίων σε ύψος φραχτών. Επιπλέον, απαντάται σε θεματικούς κήπους (αρωματικούς, φαρμακευτικούς) και είναι κατάλληλο φυτό σε βραχόκηπους. Ταιριάζει πολύ καλά σε μεγάλα πήλινα φυτοδοχεία. Συναντάται ευρύτατα σε πλατείες και πάρκα. Εξαιτίας του ότι είναι ανθεκτικό στην ατμοσφαιρική ρύπανση χρησιμοποιείται με επιτυχία  στην αστική αρχιτεκτονική τοπίου.

Άλυσσο ένα λουλούδι με άρωμα μελιού ιδανικό για το μπαλκόνι και τον κήπο σας

Εν ολίγοις …για το δενδρολίβανο

Χαρακτηριστικά φυτού: Αειθαλής θάμνος, με αρωματικά φύλλα και βλαστούς. Σε ύψος φτάνει και το 1 μέτρο

Περίοδος ανθοφορίας: Ανθίζει συνεχώς από την άνοιξη μέχρι και το φθινόπωρο. Έχει μικρά μοβ άνθη

Απαιτήσεις: Αντέχει την ξηρασία, τα λίγα ποτίσματα και τα άγονα εδάφη. Κατάλληλο για παραθαλάσσια μέρη. Ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες

Πολλαπλασιασμός: Με σπόρο ή με μοσχεύματα κατά τα μέσα του καλοκαιριού. Επίσης και με παραφυάδες το καλοκαίρι

Καλλωπιστική αξία: Το φύλλωμα, η συμπαγής του ανάπτυξη και η αξία του ως αρωματικό φυτό και φαρμακευτικό φυτό.

Χρήση στον κήπο: Δημιουργεί ελεύθερες μπορντούρες χαμηλούς ή μεσαίους φράχτες, ταιριάζει σε φυτοδοχεία και είναι κατάλληλο για βραχόκηπους. Αναπτύσσεται σε παραθαλάσσιους κήπους καθώς και σε αστικές περιοχές. Κατάλληλο και για φύτευση σε μπαλκόνια και ταράτσες.

Πηγή κειμένου: gardenguide
Πηγή εικόνων: Pinterest

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.