Σπανάκι: Μυστικά για το πώς να καλλιεργήσετε το αγαπημένο λαχανικό δύναμης του Ποπάϋ στις γλάστρες ή στον κήπο σας

Το σπανάκι είναι ένα μονοετές φυτό το οποίο μπορεί να καλλιεργηθεί σχεδόν όλο τον χρόνο (ανάλογα την ποικιλία). Ιδιαίτερα αγαπητό στην Ελλάδα από κάποιους μπορεί να χαρακτηριστεί μέχρι και superfood λόγω της πλούσιας διατροφικής του αξίας.
Το σπανάκι δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά τον αέρα. Μπορεί και στα λίγα, μπορεί και στα πολλά. Δεν ισχύει όμως το ίδιο όσον αφορά τον ήλιο. Όσες περισσότερες ώρες ήλιο έχει τόσο το καλύτερο.

Οι 34 καλύτερες ιδέες στήριξης ντομάτας για καλύτερη απόδοση

Χώμα

Αν το χώμα σας είναι φτωχό από οργανική ύλη, θα πρέπει να το εμπλουτίσετε με κομπόστ ώστε τα φυτά σας να έχουν τροφή για να μεγαλώσουν. Η διαδικασία είναι απλή. Απλώστε το κομπόστ στην περιοχή που θα φυτέψετε και μετά σκαλίστε ή οργώστε επιφανειακά.

Αποστάσεις φύτευσης

Μιας και το σπανάκι δεν μεγαλώνει ιδιαίτερα σαν φυτό, αφήστε περίπου 15 εκατοστά ανάμεσα σε κάθε φυτό. Φυτεύοντας τόσο κοντά σας δίνει και ένα ακόμα πλεονέκτημα, ότι λόγω της ανάπτυξης των φύλλων σκιάζουν το χώμα και δεν επιτρέπουν στα αγριόχορτα

Πότισμα

Γενικά σαν φυτό θέλει μέτριο πότισμα. Φυσικά αυτό εξαρτάται και από την εποχή που το καλλιεργείτε. Όταν το φυτό είναι μικρό και αν μιλάμε για αρχή φθινοπώρου, τότε το πότισμα θα πρέπει να γίνεται ακόμα και κάθε μέρα. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το μάθετε εμπειρικά.

Λίπανση

Αν το χώμα σας είναι πλούσιο σε κομπόστ τότε λογικά δεν θα χρειαστεί να βοηθήσετε τα φυτά σας με τίποτα. Διαφορετικά μπορείτε να τα ενισχύσετε με βιολογικό λίπασμα το οποίο να περιέχει περισσότερο άζωτο για να βοηθήσει την πλούσια ανάπτυξη των φύλλων.

Φυτοπροστασία

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που έχει το σπανάκι είναι ο περονόσπορος! Μπορείτε να τον καταπολεμήσετε εύκολα με κάποιο χαλκό (που επιτρέπεται στην βιολογική γεωργία σύμφωνα με τον κανονισμό) αλλά χωρίς υπερβολική χρήση. Ακόμα για όσους ασχολούνται, υπάρχουν στο εμπόριο και διάφορα σκευάσματα με μικροοργανισμούς τα οποία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά.

Συγκομιδή

Και τώρα τα εύκολα… Αφού πέρασε σχεδόν ένας μήνας ξεκινάει η συγκομιδή. Σε αντίθεση με τους περισσότερους μην κάνετε το λάθος να ξεριζώσετε όλο το φυτό. Κόψτε μόνο τα περιμετρικά φύλλα, αφήνοντας το φυτό να μεγαλώσει και να δώσει ξανά και ξανά τα πολύτιμα φύλλα του.

Τα μυστικά του αγρότη

Τρόπος φύτευσης

Ένας εύκολος τρόπος να φυτέψετε γρήγορα τα σπορόφυτα είναι να έχετε κάνει πρώτα τις τρύπες στο χώμα. Κρατήστε το χώμα υγρό και με το πίσω μέρος ενός εργαλείου (τσουγκράνα, φτυαράκι κτλ) κάντε τρύπες στο χώμα, μετά απλά τοποθετήστε τα σπορόφυτα.

Συμβουλές και μυστικά για να κάνετε τον πιο επιτυχημένο λαχανόκηπο

Αγριόχορτα

Αν σας βγαίνουν πολλά αγριόχορτα στο παρτέρι σας τότε μπορείτε να απλώσετε άχυρο ενδιάμεσα στα φυτά. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα και την μείωση του ποτίσματος, κάτι που θέλει προσοχή όσο οι θερμοκρασίες πέφτουν.

Σωστή ώρα ποτίσματος

Η καλύτερη ώρα να ποτίζετε είναι μια ώρα αφού έχει βγει ο ήλιος το πρωί. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγετε να καταναλώνετε νερό της ώρες με υψηλές θερμοκρασίες οπότε υπάρχει λιγότερη εξάτμιση αλλά παράλληλα μη ποτίζοντας αργά το απόγευμα προφυλάσσετε τα φυτά σας από ασθένειες που θα έβρισκαν της ιδανικές συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας το βράδυ στο χώμα.

Σωστή δοσολογία κομπόστ

Κάθε κομπόστ που κυκλοφορεί στην αγορά έχει και τη δική του δοσολογία. Για καλύτερα αποτελέσματα ρωτήστε στο καταστήματα που το αγοράσατε.

 

Πηγή κειμένου: olyplant
Πηγή εικόνων: Pinterest

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.