Πικροδάφνη

Πικροδάφνη

Πικροδάφνη, ένας πανέμορφος ανθεκτικός θάμνος με εντυπωσιακά λουλούδια στην αυλή, σε γλάστρα ή στον κήπο σας

Αν ψάχνετε για ανθεκτικό θάμνο που να μας χαρίζει πολλά λουλούδια από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, τότε μία δοκιμασμένη και εξαιρετικά δημοφιλής επιλογή είναι η πικροδάφνη που μπορούμε να τη συναντήσουμε και με το όνομα ροδοδάφνη. Αειθαλής, καλλωπιστικός θάμνος με μεγάλα λουλούδια, η πικροδάφνη αποτελεί χαρακτηριστικό φυτό της μεσογειακής χλωρίδας. Έχει γρήγορη ανάπτυξη, φτάνει σε ύψος τα τέσσερα μέτρα και μας χαρίζει πλούσια παρατεταμένη ανθοφορία σε αποχρώσεις του κόκκινου, ροζ, μωβ, βιολετί, σομόν και λευκού. Λόγω της μεγάλης ανθεκτικότητας και προσαρμοστικότητας της, η πικροδάφνη χρησιμοποιείται εκτεταμένα στην κηποτεχνία για τη διαμόρφωση παρτεριών και φραχτών αλλά και για μεμονωμένες φυτεύσεις στον κήπο καθώς και σε γλάστρες στο μπαλκόνι.

Καλλιστήμονας ένα καταπληκτικό φυτό για γλάστρα και τον κήπο σας

Τι συνθήκες χρειάζεται η πικροδάφνη για να αναπτυχθεί;

Η πικροδάφνη είναι σκληραγωγημένο φυτό που μεγαλώνει σε όλα τα εδάφη, ακόμα και στα πιο άγονα, αμμώδη και ασβεστώδη. Θα τη συναντήσουμε να φυτρώνει μόνη της σε διάφορες περιοχές της χώρας, στις κοίτες των ποταμών και των χειμάρρων, σε βουνοπλαγιές και σε κοιλάδες και μάλιστα να έχει εντυπωσιακή ανάπτυξη. Η πικροδάφνη ευδοκιμεί τόσο σε ηλιόλουστες, όσο και σε ημισκιερές θέσεις και μας χαρίζει πλούσια ανθοφορία. Είναι ανθεκτική τόσο στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, στις παγωνιές του χειμώνα καθώς και στους δυνατούς ανέμους. Η πικροδάφνη μπορεί να φυτευτεί και στα παραθαλάσσια μέρη, καθώς είναι ανεκτική στην αλατότητα των υδροσταγονιδίων της θάλασσας ενώ λόγω της μεγάλης ανθεκτικότητας και της αντοχής στους ρύπους, την συναντάμε στους περισσότερους εθνικούς δρόμους της χώρας. Αν φυτέψουμε την πικροδάφνη σε γλάστρα στο μπαλκόνι, επιλέγουμε σημείο με νότια, δυτική ή ανατολική έκθεση.

Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η πικροδάφνη;

Η πικροδάφνη δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το πότισμα καθώς είναι αρκετά ανθεκτικό φυτό στην έλλειψη νερού. Πάντως, τους καλοκαιρινούς μήνες θα απαιτηθούν τακτικά ποτίσματα αν θέλουμε να μας δώσει πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία. Επίσης, αν έχουμε φυτέψει τις πικροδάφνες σε γλάστρα, μπορεί να χρειάζονται πιο συχνά ποτίσματα για να ευδοκιμήσουν. Σχετικά με τη λίπανση της πικροδάφνης όταν έχει φυτευτεί στο χώμα, προσθέτουμε πλήρες λίπασμα στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού για να ενισχύσουμε την βλάστηση και την ανθοφορία της. Αν έχει φυτευτεί η πικροδάφνη σε γλάστρα, βάζουμε πλήρες υδατοδιαλυτό ή υγρό λίπασμα μία φορά το μήνα από την άνοιξη μέχρι τις αρχές φθινοπώρου.

Τι ασθένειες και έντομα προσβάλλουν την πικροδάφνη;

Αν και γενικότερα είναι ανθεκτική σε ασθένειες και έντομα, η πικροδάφνη προσβάλλεται από μυκητολογική ασθένεια που προκαλεί μαύρες κηλίδες στο φύλλωμα της. Επίσης, προσβάλλεται από το έντομο της βαμβακάδας (ψώρας) καθώς και από την κίτρινη μελίγκρα που προκαλεί καρούλιασμα των φύλλων της. Για να προστατέψουμε προληπτικά την πικροδάφνη με οικολογικό τρόπο, συστήνουμε ένα προληπτικό ψεκασμό με διάλυμα θερινού πολτού και χαλκού, στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού. Ο χαλκός και ο θερινός πολτός είναι οικολογικά σκευάσματα που μπορούμε να προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα. Πάντως, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η πικροδάφνη είναι ευαίσθητη στο επικίνδυνο βακτήριο Xylella fastidiosa που έχει εμφανιστεί στην Ιταλία και απειλεί με προσβολή τα ελαιόδεντρα της Νότιας Ευρώπης.

Αρμπαρόριζα: ένα φυτό με αρωματικές & θεραπευτικές ιδιότητες στο μπαλκόνι και τον κήπο σας

Πότε κλαδεύεται η πικροδάφνη και πως πολλαπλασιάζεται;

Οι πικροδάφνες χρειάζονται κλάδεμα κάθε χρόνο νωρίς την άνοιξη ή το φθινόπωρο μετά το τέλος της ανθοφορίας για να διατηρήσουμε το σχήμα τους συμπαγές. Σε κάθε περίπτωση, κάθε 2-3 χρόνια, πραγματοποιούμε ένα αυστηρό κλάδεμα ανανέωσης αν θέλουμε να τις διατηρήσουμε σε σχετικά χαμηλό ύψος. Επίσης, καλό είναι να αφαιρούμε τα άνθη που ξεραίνονται ώστε να ενισχύσουμε την ανθοφορία της πικροδάφνης. Ο πολλαπλασιασμός της πικροδάφνης γίνεται κυρίως με μοσχεύματα. Μπορούμε να πάρουμε μοσχεύματα μήκους 15-20 εκατοστά, όλη την περίοδο του έτους αρκεί να είναι από την τρυφερή κορυφαία βλάστηση της πικροδάφνης ενώ την περίοδο του φθινοπώρου μπορούμε να πάρουμε και ημιξυλώδη μοσχεύματα, δηλαδή ετήσια βλάστηση που έχει μερικώς ξυλοποιηθεί. Πάντως για τον πολλαπλασιασμό της πικροδάφνης με μοσχεύματα, καλό είναι να χρησιμοποιούμε ορμόνη ριζοβολίας για να έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας.

Κι ένα μυστικό για την πικροδάφνη

Επειδή η πικροδάφνη περιέχει τοξικές ουσίες, δεν δίνουμε ποτέ τα φύλλα της για ζωοτροφή ενώ τα κλαδιά της δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για καυσόξυλα καθώς οι αναθυμιάσεις από την καύση είναι μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα.

Πηγή κειμένου: mistikakipou
Πηγή εικόνων: Pinterest

3 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.