Κόκκινη Δράκαινα: πώς να την φροντίσεις, και 32 υπέροχες ιδέες στη διακόσμηση

Η κόκκινη δράκαινα είναι εκείνο το φυτό που καταφέρνει να κλέψει τα βλέμματα. Και ξέρετε γιατί; Απλά επειδή αντιτίθεται στο πράσινο που κυριαρχεί στα περισσότερα φυλλώματα.

Το ζεστό και ζωηρό κόκκινο των φύλλων του καταφέρνει να δώσει ένα πραγματικό σόου όπου κι αν τοποθετηθεί, ξεχωρίζοντας και αναδεικνύοντας χώρους και διακοσμήσεις των πιο διαφορετικών τύπων.

Φρέζια, ένα πανέμορφο λουλούδι με έντονη ανθοφορία για γλάστρες και κήπους

Και σαν να μην ήταν αρκετή αυτή η έκθαμβη ομορφιά, υπάρχει ακόμα περισσότερο: η κόκκινη δράκαινα είναι μία από τις πιο εύκολες στην καλλιέργεια είδη, τα οποία πηγαίνουν καλά τόσο μέσα, όσο και έξω από το σπίτι.

Αδύνατο να μην την ερωτευτεί κανείς. Έλατε μαζί μας να ανακαλύψουμε περισσότερα για αυτό το εκπληκτικό φυτό!

Κόκκινη δράκαινα: από τη Μαδαγασκάρη για τον κόσμο

Η κόκκινη δράκαινα, γνωστό επίσης ως “Dracena marginata” ή “Tricolor“, είναι ένα πολύ κοινό διακοσμητικό φυτό στον κηποτεχνικό σχεδιασμό τόσο εξωτερικών όσο και εσωτερικών χώρων. Προερχόμενο από την Μαδαγασκάρη στον Ινδικό Ωκεανό, η κόκκινη δράκαινα γρήγορα έγινε δημοφιλές σε όλο τον κόσμο χάρη στη διακοσμητική του ομορφιά και στην ευκολία της καλλιέργειας.

Ένα από από τα κύρια χαρακτηριστικά του είδους είναι τα μακριά, στενά και λανσεολάτα φύλλα του, τα οποία μπορεί να ποικίλλουν από έντονο κόκκινο σε μοβ, περνώντας από αποχρώσεις του ροζ και του λιλά. Σε κάποιες ποικιλίες, είναι ακόμα δυνατό να βρεθούν φύλλα με μόνο τις άκρες κόκκινες.

Όταν καλλιεργείται ελεύθερα στο έδαφος, η κόκκινη δράκαινα μπορεί να φτάσει μέχρι και 2,5 μέτρα ύψος. Αλλά σε γλάστρα, το φυτό σπάνια ξεπερνά το 1,5 μέτρο.

Η κόκκινη δράκαινα έχει κάποιες ενδιαφέρουσες περιέργειες. Η πρώτη από αυτές είναι η ικανότητά του να καθαρίζει τον αέρα, αφαιρώντας κοινές τοξίνες που υπάρχουν σε κλειστούς χώρους, ιδιαίτερα ρύπανση και ουσίες που περιέχονται στον καπνό του τσιγάρου, για παράδειγμα. Επίσης είναι ενδιαφέρον να γνωρίζουμε ότι σε κάποιες κουλτούρες, οι δρακαίνες συνδέονται με πιστεύω της καλής τύχης και της ευημερίας.

Πώς να φροντίσετε την κόκκινη δράκαινα;

Δεν είναι δύσκολο να φροντίσετε την κόκκινη δράκαινα, αλλά είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί στις βασικές ανάγκες του φυτού. Για αυτό, ελέγξτε τις ακόλουθες συμβουλές:

Φωτισμός

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να ξέρετε όταν καλλιεργείτε οποιοδήποτε φυτό είναι ο φωτισμός.

Στην περίπτωση της κόκκινης δράκαινας, το ιδανικό είναι να τοποθετηθεί σε καλά φωτιζόμενους χώρους, αλλά χωρίς άμεσο ηλιακό φως, το οποίο μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα. Μια γωνιά κοντά στο παράθυρο, για παράδειγμα, είναι τέλεια για αυτήν!

Έδαφος

Χρησιμοποιήστε ένα καλά αποστραγγιζόμενο έδαφος. Το φυτό αρέσκεται στην υγρασία, αλλά το πλεόνασμα μπορεί να προκαλέσει την σήψη των ριζών. Για τη φύτευση σε γλάστρες, η συμβουλή είναι να δημιουργήσετε μια βάση με χαλικάκια.

Πότισμα

Κρατήστε το έδαφος ελαφρώς υγρό, επιτρέποντας να στεγνώσει μεταξύ των ποτισμάτων, αλλά όχι σε σημείο να γίνει εντελώς ξηρό.

Μειώστε το πότισμα κατά τους χειμερινούς μήνες όταν η ανάπτυξη του φυτού είναι πιο αργή. Στις θερμότερες και πιο ξηρές μέρες, μπορείτε να ψεκάζετε νερό στα φύλλα για να αποφύγετε να καούν ή να κιτρινίσουν.

Λυσίανθος ένα καλλωπιστικό φυτό με άνθη υψηλής ποιότητας στην βεράντα και τον κήπο σας

Θερμοκρασία

Η κόκκινη δράκαινα αρέσκεται στις ήπιες θερμοκρασίες. Ούτε πολύ κρύο, ούτε πολύ ζεστό. Για αυτήν, το ιδανικό είναι να καλλιεργηθεί σε θερμοκρασίες μεταξύ 18°C και 27°C.

Εάν το φυτό εκτεθεί σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ειδικά κάτω από 10ºC, μπορεί να αρχίσει να παρουσιάζει ελλείψεις και δυσκολίες στην ανάπτυξη.

Λίπανση

Η καλύτερη εποχή για να λιπάνετε την κόκκινη δράκαινα είναι κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού, όταν το φυτό βρίσκεται στην περίοδο της ενεργού ανάπτυξής του. Για αυτό, χρησιμοποιήστε ένα λίπασμα κάθε δύο έως τέσσερις εβδομάδες ή, αλλιώς, προσθέστε οργανικά σύνθετα στο έδαφος, όπως χούμο και κοπριά.

Κλάδεμα

Η κόκκινη δράκαινα δεν χρειάζεται τακτικό κλάδεμα, αλλά συνιστάται να αφαιρέσετε παλιά ή κατεστραμμένα φύλλα για να ενθαρρύνετε την υγιή ανάπτυξη. Αν θέλετε να δώσετε σχήμα στο φυτό, κλαδέψτε ελαφρά τις άκρες των στελεχών.

Πώς να φτιάξετε ένα κόκκινο δενδρύλλιο δράκαινας; Ο απλούστερος και ευκολότερος τρόπος για να φτιάξετε κόκκινα δενδρύλλια δράκαινας είναι ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα.

Η κόκκινη δράκαινα θεωρείται τοξική για τα κατοικίδια ζώα, όπως οι γάτες και οι σκύλοι, αλλά και για τον άνθρωπο.

Συμβουλές για τη χρήση της κόκκινης δράκαινας στη διακόσμηση και τον σχεδιασμό.

Σημεία εστίασης σε εσωτερικά έργα: Φυτέψτε την κόκκινη δράκαινα σε διακοσμητικές γλάστρες και τοποθετήστε την σε καλά φωτισμένους χώρους μέσα στο σπίτι σας.

Χρήση στον σχεδιασμό: Χρησιμοποιήστε κόκκινη δράκαινα σε παρτέρια κήπου για να προσθέσετε ύψος και χρώμα. Συνδυάστε το με φυτά διαφορετικού ύψους και υφής αν θέλετε να προσθέσετε μια ακόμα πιο ενδιαφέρουσα εμφάνιση.

Δημιουργία περιγραμμάτων και φράχτων: Φυτέψτε αρκετές κόκκινες δρακαινες κατά μήκος ενός περιγράμματος ή φράχτη για να δημιουργήσετε ένα πολύχρωμο μονοπάτι στον κήπο.

Σύνθεση σε γλάστρες εξωτερικού χώρου: Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε συνθέσεις σε διαφορετικές γλάστρες για μπαλκόνια, βεράντες ή αίθρια.

Διακόσμηση γραφείου: Φέρτε τη γοητεία της κόκκινης dracaena σε γραφεία και περιβάλλοντα εργασίας. Δίνουν χρώμα και ζωή στο χώρο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε γλάστρες στο πάτωμα ή σε τραπέζια.

Ελικόνια, το υπέροχο τροπικό φυτό με τα πανέμορφα λουλούδια, στην γλάστρα τον κήπο και την διακόσμηση του σπιτιού σας

Αντίθεση σε ουδέτερους εσωτερικούς χώρους: Μια άλλη υπέροχη ιδέα είναι να τοποθετήσετε την κόκκινη δράκαινα σε ένα εσωτερικό με ανοιχτόχρωμους, ουδέτερους τόνους. Το φυτό θα φέρει μια έκρηξη χρώματος!

Δείτε 30 ακόμη ιδέες για το πώς να χρησιμοποιήσετε την κόκκινη δράκαινα στη διακόσμηση και τον σχεδιασμό του σπιτιού σας:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.