Φωτίνια: ο εντυπωσιακός θάμνος με τα κόκκινα φύλλα – μια υπέροχη προσθήκη στην αυλή και τον κήπο σας

Η φωτίνια είναι ένας ταχέως αναπτυσσόμενος, αειθαλής θάμνος με όρθιο σχήμα που φτάνει σε ύψος 3-4m και διάμετρο 1.50-2m. 

Οι νεαροί βλαστοί έχουν έντονο κόκκινο χρώμα, στην συνέχεια κόκκινο έως σκούρο βιολετί και τελικά γίνονται πράσινοι.  Ο ήλιος και η θερμοκρασία επηρεάζουν ανάλογα τον χρωματισμό των φύλλων. Σε περιοχές που δεν έχουν πολύ ζέστη το καλοκαίρι το κόκκινο φύλλωμα μπορεί να κρατηθεί όλο τον χρόνο. Μετά από κάθε κλάδεμα χρειάζεται λίπανση και σίδηρο ώστε να πετύχουμε νέα ζωηρή κόκκινη βλάστηση.

Βραχυκόμη, ένα πανέμορφο μικρό θαμνάκι με ασυνήθιστα μπλε-βιολετί λουλούδια για γλάστρες,ζαρντινιέρες και κήπους

Προτιμά εδάφη γόνιμα, δροσερά, όξινα και καλά στραγγιζόμενα. Ευδοκιμεί στα περισσότερα εδάφη, ακόμη και στα πιο άγονα, αρκεί να έχει βελτιωθεί το έδαφος με την ενσωμάτωση οργανικής ουσίας ή κοπριάς.

Ευδοκιμεί τόσο σε προσύλιες όσο και ημισκιερές θέσεις και αντέχει σε θερμοκρασίες έως και -20oC

Επιδέχεται τακτικό κι έντονο κλάδεμα, πράγμα που την καθιστά ιδανική για φυτό φράχτη. 

Διαμορφώνεται σε δενδρύλλιο, πυραμίδα ή δέντρο. 

Κατάλληλο για μεμωνομένες φυτεύσεις, σε ομάδες, συστάδες και ελεύθερους ή σχηματισμένους φράχτες. Για τον σχηματισμό φράχτη τα φυτά φυτεύονται σε απόσταση περίπου 70cm. Η φύτευση γίνεται όλο το χρόνο, αλλά καλό είναι να αποφεύγονται οι πολύ ζεστοί μήνες του καλοκαιριού.

Αειθαλής πλατύφυλλος θάμνος, καταπράσινος όλο το χρόνο στον κήπο σου.

Τα φρέσκα φύλλα του είναι εντυπωσιακά κόκκινα, κάτι που ευνοείται από την έκθεσή της στον ήλιο: περισσότερη έκθεση, πιο κόκκινα φύλλα.

Πολύ γρήγορη ανάπτυξη. Μα πιο γρήγορη δε θα μπορούσε! Πετάει κλαδιά ντόινγκ δεξιά, ντόιγνκ αριστερά. Μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει και τα 3 μέτρα.

Φτιάχνει καταπράσινο, φουντωτό φράχτη με έντονες κόκκινες εικαστικές παρεμβάσεις.

Ανθίζει την άνοιξη για περίπου 1-2 μήνες, και τα άνθη της είναι μεγάλα άσπρα μπουκέτα.

Τι να σου ζητήσει; Ήλιο για να κοκκινίζει και νερό για να μεγαλώνει.

Μέτρια οικονομική λύση. Μην πάρεις μεγάλα φυτά. Πάρε μικρά και θα μεγαλώσουν πολύ γρήγορα.

Προσοχή: μη την μπερδέψεις με τη Φωτίνια νάνα. Μοιάζουν τόσο πολύ, αλλά η νάνα μένει κοντοστούπα μια ζωή.

Ευφορβία ή γαλατσίδα: ένα ιδανικό φυτό με ιδιαίτερο καλλωπιστικό ενδιαφέρον για την αυλή και τον κήπο σας

Για τη φύτευση της φωτίνιας στο μπαλκόνι, επιλέγουμε γλάστρες που έχουν διάμετρο και ύψος τουλάχιστον 30 εκατοστών, καθώς η φωτίνια αναπτύσσει πλούσιο ριζικό σύστημα. Η φωτίνια είναι ένα από πιο ανθεκτικά φυτά για μπαλκόνι και μπορούμε να τη φυτέψουμε σε σημείο με νότιο, ανατολικό ή δυτικό προσανατολισμό. Χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης με περλίτη για καλύτερο αερισμό της ρίζας. Στη βάση της γλάστρας, τοποθετούμε μία λεπτή στρώση χαλικιών για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει όταν ποτίζουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.