Χόστα

ΧόσταΧόστα ένα πολυετές αγαπημένο στους κηπουρούς φυτό ιδανικό για κήπους χαμηλής συντήρησης

Η Χόστα είναι ένα πολυετές αγαπημένο στους κηπουρούς φυτό. Το πλούσιο φύλλωμά τους και η εύκολη περιποίηση τους το καθιστούν ιδανικό για έναν κήπο χαμηλής συντήρησης. Με καταγωγή από την Ανατολή, μεταφέρθηκε στην Ευρώπη το 1700, σήμερα υπάρχουν πάνω από 2.500 ποικιλίες με τέτοια ποικιλία σε σχήμα φύλλου, μέγεθος και υφή, που ένας ολόκληρος κήπος θα μπορούσε να αφιερωθεί μόνο στην καλλιέργεια του. Ενώ η φροντίδα του θεωρείται εύκολη, βοηθάει να γνωρίζουμε λίγα πράγματα για το πώς να το καλλιεργήσουμε για να βοηθήσουμε τα φυτά να φτάσουν στο πλήρες δυναμικό τους στον κήπο.

Η διακοσμητική αξία του φυτού βασίζεται στο εντυπωσιακό φύλλωμα του και στις μεγάλες παραλλαγές που εμφανίζουν οι ποικιλίες του φυτού.

Το φυτό πρέπει να φυτεύεται κυρίως σε σκιερά σημεία όπου συγκρατείται η εδαφική υγρασία καθώς λόγω της αρκετή ζέστης και της ξηρασίας που έχουμε στη χώρα μας το καλοκαίρι η χοστα θα μπορεί να μην επιβιώσει σε ηλιόλουστα και ζεστά σημεία. Μπορεί να φυτευτεί κάτω από μεγάλα δένδρα.

Χόστα

Πού και πώς να μεγαλώσετε τη Χόστα

Αν και τα φυτά χόστα φημίζονται ως λάτρεις της σκιάς, οι απαιτήσεις τους στο ηλιακό φως ποικίλλουν πολύ. Η επιτυχής ανάπτυξη της χόστα στη σκιά εξαρτάται από το χρώμα. Τα φύλλα της έρχονται σε μια ποικιλία από πράσινα, που κυμαίνονται από ένα χρώμα τόσο βαθύ έως ένα απαλό κρεμώδες λευκό.
Ένας καλός εμπειρικός κανόνας για την τοποθέτηση και τη φροντίδα της χόστα είναι όσο πιο ανοιχτόχρωμο είναι το φύλλωμα, τόσο πιο πολύ ήλιο χρειάζετε. Το βαθύτερο πιο σκούρο φύλλωμα διατηρεί το χρώμα του καλύτερα σε μέτρια σκίαση. Οι ποικιλόμορφες ποικιλίες χρειάζονται περισσότερο ηλιακό φως για να διατηρήσουν τις λευκές και χρυσές ρίγες τους.

Για την καλύτερη φροντίδα της χόστα, φυτέψτε την σε πλούσιο οργανικό έδαφος με ελαφρώς όξινο pH. Θα χρειαστεί να το κάνετε μόνο μία φορά. Σκάψτε την τρύπα φύτευσης περίπου 30 cm βάθος και αρκετά φαρδύ ώστε να χωρέσει την εξάπλωση ενός φυτού πλήρους μεγέθους. Αυτό θα διευκολύνει τις ρίζες να δημιουργήσουν μια βάση και να ξεκινήσουν την οριζόντια εξάπλωσή τους.
Παρά τη σχεδόν τροπική εμφάνισή τους, οι χόστες είναι τραχείς και μόλις εγκατασταθούν, ανέχονται σχεδόν οποιοδήποτε έδαφος και θα αναπτυχθούν για χρόνια.

Όταν συζητάτε πώς να καλλιεργήσετε τη χόστα, η αποστράγγιση είναι πολύ σημαντική. Η λανθάνουσα περίοδος σήψης της κόμης είναι μια από τις λίγες ασθένειες που προσβάλλουν αυτά τα φυτά. Η καλή φροντίδα του ξενιστή απαιτεί καλή αποστράγγιση. Όταν φυτευτεί πρόσφατα, κρατήστε τις ρίζες υγρές, αλλά όχι πολύ. Μόλις δημιουργηθούν, τα φυτά ξενιστή δεν είναι ιδιότροπα και είναι πολύ ανεκτικά στην καλοκαιρινή ξηρασία.

Η χόστα δεν χρειάζεται κλάδεμα παρά μόνο αφαίρεση των ξερών φύλλων το καλοκαίρι.

Χόστα

Συμβουλές για τη φροντίδα της χόστα

Μόλις εγκατασταθεί το φυτό σας, η φροντίδα του γίνεται θέμα απλής συντήρησης. Για να διατηρήσετε τις χόστες σας υγιείς, λιπάνετε τους κάθε άνοιξη με ένα λίπασμα κήπου για όλες τις χρήσεις. Η πρόσθετη καλοκαιρινή λίπανση μπορεί να είναι χρήσιμη, αλλά όχι απαραίτητη. Τα κοκκώδη λιπάσματα δεν πρέπει ποτέ να κάθονται στα φύλλα.

Με εξαίρεση τη σήψη της κόμης και τη σήψη των φύλλων, τα φυτά χόστα είναι σχετικά απαλλαγμένα από ασθένειες. Προσβάλλεται κυρίως από σαλιγκάρια που τρώνε τα φύλλα και δημιουργούν σημαντικά προβλήματα. Μια ελαφριά διασπορά άμμου γύρω από τα φυτά σας θα σας βοηθήσει να τα κρατήσετε μακριά.
Αλευρώδεις και αφίδες προσβάλλουν σπανιότερα το φυτό τους ανοιξιάτικους μήνες.

Η χόστα είναι μια όμορφη προσθήκη σε κάθε κήπο και ταιριάζουν καλά σε διάφορους χώρους. Η φροντίδα της είναι εύκολη, και τώρα ανακαλύψατε τα βασικά για το πώς να μεγαλώσετε τις χόστες, μπορείτε να τους βρείτε μια ευπρόσδεκτη γωνιά στην αυλή ή τον κήπο σας. Αν πάλι την προτιμάτε σε γλάστρα, αυτό που χρειάζεται είναι να διασφαλίσουμε την καλή αποστράγγιση της γλάστρας. Βεβαιωθείτε ότι το δοχείο έχει στο κάτω μέρος της τρύπες αποστράγγισης.

Χόστα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.