Mπιγκόνια: 50+ Όμορφες εικόνες για διακόσμηση σπιτιού και κήπου και συμβουλές για το πώς να τη φροντίζετε

Αν ψάχνετε για ένα διακοσμητικό φυτό που μπορεί να καλλιεργηθεί  ακόμη και στη σκιά, μπιγκόνια είναι το ιδανικό για να διακοσμήσετε το σπίτι σας. Το λουλούδι μπιγκόνια εκτιμάται πολύ από διακοσμητές και τοπία για την ομορφιά των λουλουδιών και των φύλλων. Για το Φενγκ Σούι, το λουλούδι μπιγκόνια έχει πολλές έννοιες όπως η γονιμότητα, η ευτυχία, η θαλπωρή και η ζεστασιά. Είναι ένα εγχώριο φυτό των τροπικών περιοχών και εμπορεύεται πολύ στη Βραζιλία σε φύτευση αγγείων.

Νάρκισσος (μανουσάκια), ένα μεθυστικό λουλούδι για κήπο και γλάστρα

Η μπιγκόνια είναι από τα ωραιότερα φυτά εσωτερικού χώρου.  Υπάρχουν πάνω από 1500 ποικιλίες. Οι περισσότερες ανθοφόρες ποικιλίες είναι ινόριζες, ύψους 40-50 εκατ. με πολλά μικρά ρόδινα ή λευκά άνθη και με φύλλωμα έντονο πράσινο, στιλπνό.
Προσβάλλεται εύκολα από μυκητολογικές ασθένειες γιατί οι βλαστοί της περιέχουν μεγάλη αναλογία νερού γι’αυτό και θα πρέπει να τοποθετείται σε χώρους με επαρκή αερισμό.

Καλλιεργητικές φροντίδες 

Όταν οι μπιγκόνιες καλλιεργούνται σε γλάστρες πρέπει να ποτίζονται κάπως συχνά , όχι όμως υπερβολικά , έτσι ώστε το χώμα να διατηρείται φρέσκο αλλά όχι υγρό.Το πότισμα πρέπει να γίνεται πιο συχνό όταν οι γλάστρες είναι μικρές και η θερμοκρασία είναι κάπως υψηλή. Σε γενικές γραμμές όλα τα είδη της μπιγκόνιας καλλιεργούνται σε δροσερά μέρη , χωρίς πολύ ήλιο και τα άνθη τους παίρνουν πολύ όμορφα χρώματα.Τα άνθη τους διατηρούνται από την Άνοιξη έως τον Χειμώνα.Η σπορά της μπιγκόνιας γίνεται σε γλάστρες με διάμετρο 8 – 12 εκατοστά.

Πολλαπλασιασμός

Τα φυτά αυτά πολλαπλασιάζονται με διαίρεση των βολβών ή των ριζωμάτων, ανάλογα με το είδος.Η διαδικασία αυτή γίνεται συνήθως την Άνοιξη ή το Καλοκαίρι. Κόβουμε κάποια τμήματα των βολβών που έχουν τουλάχιστον από ένα βλαστάρι και τα φυτεύουμε σε γλάστρες με τύρφη ελάχιστα υγρή.

Μεταφύτευση 

Την επόμενη Άνοιξη τα μεταφυτεύουμε σε γλάστρες με διάμετρο 10 εκατοστά.Ο πιο απλός όμως τρόπος πολλαπλασιασμού της μπιγκόνιας είναι τα μοσχεύματα φύλλων. Είναι λίγα τα φυτά που μπορούν να πολλαπλασιαστούν με αυτόν τον τρόπο. Κόβουμε τα πιο μεγάλα φύλλα μαζί με τον μίσχο τους , χρησιμοποιώντας ένα μικρο κοπίδι, με το οποίο επίσης χαράσσουμε την επιφάνεια των φύλλων. Μεταφυτεύουμε κατόπιν τα φύλλα σε μικρές γλάστρες και ποτίζουμε κάπως συχνά, αλλά όχι με πολύ νερό. Όταν αρχίσουν να φυτρώνουν τα νέα φυτά,τα μεταφέρουμε με προσοχή σε γλάστρες με πιο πλούσιο χώμα

Εχθροί και ασθένειες 

Η μπιγκόνια είναι ευπαθής στον ήλιο , στους ισχυρούς ανέμους και στις χαμηλές θερμοκρασίες, κάτω των μηδέν βαθμών Κελσίου. Κατά, τα άλλα δεν παρατηρούνται σοβαρές προσβολές από εχθρούς και ασθένειες.Η μόνη προσβολή από ωίδιο αντιμετωπίζεται με προληπτικούς ή κατασταλτικούς ψεκασμούς με τα κατάλληλα μυκητοκτόνα.

Οι 46 πιο όμορφες ιδέες με αναρριχώμενα φυτά για να ανανεώσετε τους εξωτερικούς σας χώρους

Συμβουλές – Οδηγίες

 • Αν το φυτό σας δεν ανθίζει ή έχει πολύ μικρά νέα φύλλα, τότε χρειάζεται λίπανση.
 • Η υπερβολική ζέστη και ξηρασία δημιουργούν ξηράνσεις στα φύλλα. Στην περίπτωση αυτή ποτίζουμε και τοποθετούμε το φυτό  σε πιο δροσερό χώρο.
 • Αν τα φύλλα κιτρινίζουν είναι από το υπερβολικό πότισμα ή κρύο. Αφήνουμε το φυτό να στεγνώσει και το τοποθετούμε σε θερμότερο μέρος. Επίσης, το υπερβολικό πότισμα ενδέχεται να δημιουργήσει σάπισμα βλαστών στη βάση.
 • Μεγάλη προσοχή να δίνεται στην αποστράγγιση της γλάστρας γιατί το φυτό έχει ευαίσθητο ριζικό σύστημα και σαπίζει πολύ εύκολα.
 • Λευκές κηλίδες πάνω στα φύλλα του φυτού σημαίνει προσβολή από ωίδιο. Η μυκητολογική αυτή ασθένεια αντιμετωπίζεται με κατάλληλα φάρμακα.
 • Κυκλικά στίγματα που αρχίζουν να μαυρίζουν σημαίνει προσβολή από βακτηριώσεις, οι οποίες και αντιμετωπίζονται με κατάλληλα φάρμακα και ψεκασμούς.
 • Η  μεταφύτευση να γίνεται μετά μετά την περίοδο ανθοφορίας του φυτού. Ιδιαίτερη προσοχή να δίνεται στους εύθραυστους βλαστούς.
 • Μάρτιο – Απρίλιο, να γίνεται καθαρισμός του φυτού από μαραμένα φύλλα, ώστε ο κεντρικός βλαστός να αερίζεται καλά.
 • Λίπανση να γίνεται από το Μάιο-Οκτώβριο. Να χρησιμοποιούνται λιπάσματα που να περιέχουν όλα τα θρεπτικά  συστατικά, διαλυμένα σε νερό και στη μικρότερη συνιστώμενη ποσότητα.
 • Η θερμοκρασία το χειμώνα να μην πέφτει κάτω από 15 C.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή κειμένου: tzambaspiti

Πηγή εικόνων: Pinterest

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. […] Μπιγκόνια: αγοράζω μπιγκόνιες κάθε χρόνο για το μπαλκόνι μου και τις βάζω σε ένα μέρος στο παράθυρο που είναι στη σκιά. Και σας διαβεβαιώνω ότι είναι ένα πολύ εύκολο φυτό για καλλιέργεια και συντήρηση. […]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.